Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Évi beszámoló 2011.

2012.05.26

ÉVI BESZÁMOLÓ A 2011–ES ÉVRE VONATKOZÓAN

       Egyesületünkhöz tavaly öt település nagycsaládjai tartoztak (Hajdújárás, Nosza, Királyhalom, Palics és Ludas). Minden településen van egy koordinátor. Rendezvényeinket mindig más más helyszinre tervezzük. Olyan programogat szervezünk, amelyeket más civil szervezetek nem csinálnak. Minden rendezvényünk célja a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése.

Első rendezvényünk helyszínéül Ludast választottuk. Itt tartottuk Anyáknapi műsorunkat (májusban). Ezt a napot a környéken csak az óvódákban említik vagy ünneplik. Varázsa talán az volt, hogy minden település néhány gyermeke fellépett, ami természetesen magával vonta azt, hogy a nézőközönség is több felől érkezett. A meghívott helyi közösségek vezetői közül csak a ludasi képviseltette magát Aladics Tibor személyében.

Minden rendezvényünk célja a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése.

A szakadó eső ellenére zsúfolásig telt a ludasi Kúltúrotthon nagy terme, megközelítőleg 100 embert mozgósítottunkműsorunkal. A versek, tánc és színjátszás után pogácsával és üditővel kínáltuk a vendégeket és fellépőket. Kitűnő lehetőség volt a családok ismerkedésére és találkozására.

Májusban az általunk szervezett emberkereskedelem elleni küzdelemmel kapcsolatos előadást a hajdújárási és királyhalmi iskolákban a hetedikes és nyolcsadikos tanulók hallgatták meg. Az előadó Krizsán Vilmos volt, az adai Vöröskereszt titkára. Megjegyzés: a szabadkai Vöröskeresznek nem volt olyan előadója, aki magyarul tudott volna előadást tartani! Az előadáson elhangzott, hogy1833 Nagy Britannia hivatalosan eltörölte a rabszolgaságot, mégis 27 millió ember él még mindig rabszolga körülmények között és hogy minden 30 másodpercbe egy ember áldozatul esik valamint, hogy minden 47 másodpercbe egy embert eladnak. Európában Görögország a központja az emberkereskedelemnek és ott is kb 200 ezer ember van ilyen körülmények között. A gyerekek megismerhették az emberkereskedelem veszélyeit, annak megelőzését és a baj megtörténte utáni teendőkre is felhívták a figyelmet.

 

A környezetvédelmi világnap alkalmából (júniusban) szervezte egyesületünk az

I. Bringatúra elnezezésű programját. A gyülekező a hajdújárási helyi közösség udvarában volt, majd a Palics Közvállalat által kinevezett csoportvezetővel indultak a bringások Ludas irányába. Az első pihenő a ludasi iskola előtti tér volt, ahol a szervezők vízzel várták a túrázókat, majd a repce és búzamezőkön át érkeztek a tó déli részére. A Palics Ludas Közvállalat munkatársa az érintetlen természet kellős közepén mesélt néhány szóban a rezevátum fontosságáról. A bringások Róka tanyára való érkezése nagyon jól időzített volt, mert itt kezdett esni az eső. Itt Hulló István biológus várta és fogadta résztvevőket. Mesélt a Ludasi-tó múltjáról, élővilágáról és jelenlegi problémájáról és az esetleges megoldásokról erre vonatkozóan. A résztvevők megnézték a tájházat és környékét is.

A kerékpártúrára a legnépesebb család hét taggal érkezett, a legfiatalabb résztvevő még nem volt két éves, a legidősebb résztvevők 60 év felettiek voltak. Összesen 70 résztvevője volt a túrának. A 25 km-es túra utolsó megállóhelye a noszai iskola udvara volt, ahol az ottani koordinátor Nagy György Éva és családja szervezésében nagyon finom bográcsban főtt kolbászos krumplipaprikás készült.

Kovács Attila Photo Focus tulajdonosa itt értékelte az egyesület által szervezett “Nem bántja a szemét a szemét?“című fotópályázatra érkezett fotókat. Fotópáyázatot most először szerveztünk. 10 résztvevőtől 50 képet kaptunk.

A Gyermekek világnapja alkalmából (szeptemberben) a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete kirándulást szervezett a palicsi Állatkertbe. Sagmeister Helena az Állatkert igazgatónője erre a napra a tagok számára ingyenes belépést biztositott. Az időjárás kedvezett, de rosszul volt megválasztva a látogatás időpontja. A környéken ugyanis érdemes tiszteletben tartani a szezonjellegű munkákat (adott esetben az almaszedést). 2012 – ben ezen a dátumon más jellegű megmozdulást tervezünk. Azok akik eljöttek, mindenképpen jó érezték magukat. Összesen 34 személy.

 

Gyermekzsivajtól vot hangos november 12 - én a hajdújárási Helyi Közösség nagyterme. Itt szervezte az I. Baba - Expo elnevezésű rendezvényét a Kolibri nagycsaládosok egyesület. Kiváló lehetőség volt ez a nagycsaládok barátkozására és ismerkedésére. Sok baba és gyermekhomi cserélt gazdát, ugyanis a nagycsaládokban (és a kicsikben is) feleslegessé vált holmik cseréje, eladása és ajándékozása zajlott. Az akcióban részt vettek a helybeli és környékbeli iskolások is. Korcsolyát, plüssöket, bizsukat cseréltek vagy adtak el. Szenzációs sikere volt a légvárnak és trambulinnak. Ezt a gyerekek egész nap ingyen használhatták a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége jóvoltából. Sokan éltek a gyors és ingyenes hajvágás lehetőségével. Ezt a királyhalmi Hair Zone biztositotta. Többen igényeltek fülbelövést, amit a horgosi ékszerüzlet tulajdonosnője végzett féláron. A Magyar Nemzeti tanácsnak köszönhetően a babák és mamák is jól érezték magukat. Az ő kényelmüket szolgálta a baba és szoptató sarok szőnyeggel, pelenkázó asztallal, babzsákokkal és játékokkal. A kreatív és fejlesztő játékok bemutatója is sikeres volt. Az óvónők felügyeletével és szaktudásával levélmanók és újj bábok, plakátok készültek. Délután a  Rhythmical Dance Club fellépői szórakoztattak és tartottak gyermekdivat bemutatót. A nap sztárjaji Szegedről érkeztek. Pepi bohóc és társai egy nyolc tagú család, hat gyerekkel. Fő foglalkozásuk a bohóckodás, arcfestés és lufihajtogatás. A gyermekjátékokba bevont gyerekeknek ajándékot osztottak. A rendezvényt egy önkéntes egészségügyi nővér is felügyelte. A helységet, a fűtést és a hangositást a hajdújárási helyi közösség biztositotta.

Rendezvényünk kiváló alkalom volt más egyesületekkel való találkozásra is.