Éves beszámoló 2013.

2014.03.10

Éves beszámoló a 2013–as évre vonatkozóan

Egyesületünk januárban kapcsolatfelvételt kezdeményezett a szabadkai Városi képviselő-testület elnök asszonyával, Kern Sólya Máriával, valamint az egészségügyi, szociális és környezetvédelmi ügyekkel megbízott tanácstagjával, Dr. Csengeri Attilával. A Kolibri elnöke írásos évi beszámoló keretében is ismertette az egyesület tevékenységét. A találkozástól az egyesület egy jövőbeni jó együttműködést remél.

Februárban tartotta éves közgyűlését a Kolibri. Az eddig megtartott ülések közül most jelent meg a legtöbb nagycsaládos. Az ülés ideje alatt egy prezentáció keretében képes beszámolót is láthattak az egybegyűltek az egyesület éves munkájára vonatkozóan, illetve megtekinthetők voltak azok a fotók is, amelyek az eddigi fotópályázatokra érkeztek be. Óvó nénik vállalták a gyermekek felügyeletét a helyszínen. A gyűlés megtartásához a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola adott helyt.

Márciusban összesen 26 kisbaba és anyukája (nem csak nagycsaládosok) kapott abból a pelenkacsomagból, amit egyesületünk a szabadkai Vöröskereszttől kapott.

Április 7-én van az Egészségügyi világnap. 1948-ban ezen a napon az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAPon. A Kolibri célja ezen a napon, az egészséges táplálkozás népszerűsítése volt az óvódás korú kisgyermekek körében. Ehhez dr. NADA KOSIĆ BIBIĆ asszony, a "Centar za promociju zdravlja" igazgatójának segítségét kértük. Az ő közreműködésének köszönhetően április 8.- án szakember látogatott a hajdújárási és noszai ovisokhoz, aki játékosan prezentálta az egészséges táplálkozás fontosságát. A Kolibri egy nagy tálca friss sárgarépával kedveskedett a gyerekeknek. Április 9-én Komenda Renáta védőnő közreműködésével szintén ezt a témát dolgozták fel a királyhalmi és ludasi óvodákban. A sárgarépa itt sem marad el. A sárgarépából a hajdújárási Lurkó házba is jutott. Röviden itt is említésre került a világnap fontossága. A fennmaradt sárgarépa mennyiséget az egyesület a Lurkó ház konyhájának ajánlotta fel.

PÁRATLAN ÖSSZEFOGÁS jellemezte egyesületünk áprilisban szervezett gyűjtését. Sokadszor bizonyoshadtunk meg, arról, hogy a rohanó, néha már romlottnak hitt világunkban van időnk segíteni is.

Egyesületünk az elsők között vállalta Nyúl Zoltán lelkész és családjának szánt adományainak begyűjtését, akiknek háza a tűz martalékává vált. Sok esetben csak közvetítettünk az adományozó és a család között. A család személyesen vette át a nekik összegyűjtött élelmiszert, lábbelit, ruhát és edényt. A családot az őket ért baj előtt is a segítőkészség jellemezte. Most is jut idejük a jótevésre. „Több életre való” ruha halmozódott fel az adományok között, ezért annak egy részét az egyesületünknek ajánlották fel, így tudatva a kedves adományozóval, hogy az adomány mindenképpen jó helyre került. Az akcióhoz óvodák, iskolák, cégek és magánszemélyek is csatlakoztak.

Áprilisban a Kolibri is részt vett azon a képzésen, amit Közösségfejlesztés a civil szektorban címmel tartottak a civil szervezetek vezetőinek március 1-én és 2-án Kishegyesen a Kátai Vendégházban.

A képzés a Délvidéki Civil Központok szervezésében valósult meg. A foglalkozásvezetők Surányi Zoltán szociális munkás és élménypedagógus, Roncsák Petrovics Erika iskolapedagógus, Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés előadó és Mengyán P. Ildikó pszichológus voltak. A képzést vezetők a részvevőknek a kommunikációról, igényfelmérésről, adott lehetőségek és szükségletek felismeréséről, keretek felállításáról és azok kihasználásáról, valamint tömegek megszólításáról tartottak előadást. Az egyesület a hatékony munka érdekében fontosnak tartja az ilyen és hasonló képzéseken való részvételt.

A húsvéti kézműves foglakozáson a vártnál kevesebben voltak. A jelenlévők articsóka technikával készítettek húsvéti függő díszeket.

Májusban szerveztük első Testvérszervezeti találkozónkat. Ennek  keretében egyesületünk vendégül látta a vajdasági Nagycsaládos Egyesületek vezetőit és a Nagycsaládosok Dunaszentgyörgyi Egyesületét is.

Találkozónk célja, csak úgy mint az alapszabályzatainkban jól megfogalmazott dolgok: a nagycsaládok (ezúttal a vezetők is) egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése, valamint az együttműködés, képzés, tapasztalatcsere és barátkozás kialakítása a vezetők között.

A találkozó vendégei voltak: Haskó István a hajdújárási Helyi Közösség elnöke Major Balázs, a Nagycsaládosok Dunaszentgyörgyi Egyesületének elnöke,

Krizsán Vilmos a VANCSESZ elnöke, Zsoldos Ferenc a Magyar Nemzeti Tanács Civil Konzultatív Testületének elnöke, aki a Magyar civil élet a Délvidéken címmel tartott előadást, valamint Ricz András a Regionális Tudományi Társaság elnöke, aki a Vajdasági magyar civil stratégia által megfogalmazott, délvidéki civil fejlesztési elképzelésekről beszélt. A találkozón Hulló István biológus, a szabadkai Városi A találkozó helyszínén, a Róka tanyán a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójának rövid helytörténeti előadását is meghallgathatták a részvevők.

Az Anyák napi műsor a találkozó programjába épült bele.

A Születés Hete elnevezésű programhoz egyesületünk a szervezők rendelkezésére bocsájtotta a klub szőnyegét, lehetőséget adva így a baba és gyermekprogramok bonyolításához. Örülünk, hogy mi is segíthettünk.

A Környezetvédelmi világnap alkalmából júniusban idén is megszerveztük a Bringatúrát. Palics kivételével, minden olyan települést érintettünk, amely egyesületünkhöz tartozik. Hajdújárás, Királyhalom, Nosza, Ludas. A végállomás a Róka Tanya volt. Ott fogyasztottuk el nagy családi ebédünket.   A túra célja felhívni a figyelmet a közvetlen környezetünk szépségeire, értékeire és az egészséges életmódra.

Június 16. án a Kolibri önkéntesei is részt vettek a zentai Mosolytenger Gyermekfesztiválon. A helyszínen egésznapos gyermekfoglakozásokat tartottak.

A júliusban szervezett kirándulás Bátkára lehetőséget adott a családok ismerkedésére, barátkozására. A város zajától és életütemétől távol eső Bátkai kompátkelő és környéke, kiváló alkalom volt természet és néprajzi ismereteink gazdagítására is.

“Ha lemegy a nap” fotópályázatunkat gyermek és felnőtt kategóriában is Molnár Edvárd Bodrogvári Ferenc-díjas fotóművész zsűrizte.

A Magyar Nemzeti Tanács Civil szervezeteknek kiírt pályázatának keretében 20.000 dinárral támogatta a Kolibri Baba Mama Klubot. Ezt az összeget fejlődést elősegítő játékok és eszközök vásárlására fordítottuk.

Egy kupac kupak+még egy kupac kupak = sok kupac kupak elnevezéssel szerveztünk kupak és PET flakon gyűjtést. A gyűjtést júliusban kezdtük, de egész évben tart.

A Kolibri önkéntes munkájával járult hozzá a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége által szervezett Családkongresszushoz augusztusban, a Kátai tanyán Kishegyesen. A helyszínen kézműves foglalkozásokat tartottunk. Az egyesület vezetője részt vett Soltész Anikó Önkéntesség, szervezetépítés című előadásán is, illetve azon a tanácskozáson is, amelyen bemutatkoztak a délvidéki, kárpátaljai és magyarországi családszervezetek képviselői is és amelyen jelen volt Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár, valamint Dr. Szabó Endre a Kárpát–medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) alelnöke.

Az UNICEF kezdeményezésére 1954 óta szeptember 20-án tartják a Gyermekek világnapját.

A Kolibri ez alkalomból szervezett szeptemberi programjának mottója: Sose érjen semmi baj! A rendezvény főtámogatója volt a Szerbiai Belügyminisztérium Szabadkai  Rendőrkapitánysága valamint Tűz –és katasztrófavédelmi szektora. A megmozdulás célja, hogy az óvodások és kisiskolások megismerjék a megkülönböztetett járműveket, megtanulják, hogyan közlekedjenek biztonságosan az iskoláig és a haza vezető úton valamint hogyan előzhető meg a baj és ha már megtörtént, hogyan kell orvosolni?! A rendezvény részvevői a királyhalmi, noszai, ludasi és hajdújárási óvodások és a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói. A rendőrkapitányság munkatársai lehetővé tették a járművekben való fotózást is. A kisgyermekek nagy örömére jelen volt Pepi bohóc társaival.

Szeptemberben csatlakoztunk, ahhoz az aláírásgyűjtő akcióhoz, melynek célja  a gyermekek koldultatására vonatkozó törvény meghozatalára, a jelenlegi szigorításra irányulna.

Szintén szeptemberben volt lehetőség a budapesti opera igazgatójának jóvoltából az opera látogatására, ahol a határon túli nézők számára a szeptember 19-ei főpróba (Giuseppe Verdi, Falstaff című előadása) ingyen volt megtekinthető. Az előadást ünnepélyes állampolgársági eskütétel előzte meg. Egyesületünkből a VANCSESZ közreműködésével 6 személy utazott Budapestre.

Dr. Kádár Annamária marosvásárhelyi pszichológus, egyetemi-adjunktus a Mesepszichológia című könyv írója, októberben először járt Vajdaságban a Kolibri kérésére! Itt-tartózkodását támogatta a palicsi Villa Ricz, a hajdújárási Jazz pizzeria, a Poverello Alapítvány, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és hajdújárási Helyi Közösség.  Az írónő a mese szerepéről a gyermekkorban tartott előadást a Kolibri baba mama klubban, majd pedig óvó és tanítóképzős hallgatóknak tartott tréninget a téma kapcsán Szabadkán a Népkörben, illetve a Tanítóképzőkaron.

Egynapos kirándulás keretében 92 személyes busszal látogattunk el a Nyíregyházi Állatparkba. A kedvezményes belépőket (1900 Ft helyett 500Ft) az állatpark biztosította, míg a családok kedvezményes utazását a Szabadkai Városi Kéviselő testület támogatta.

Weörös Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából egyesületünk  a Smile Szabadkai Nagycsaládos Egyesület, valamint az Észak–bácskai Pedagógusok Egyesületével közösen versmondó versenyt és rajzpályázatot hirdetett. A versmondó verseny megszervezésére 2013. október 25-én, 17 órai kezdettel került sor, Szabadkán a Városi Könyvtár olvasótermében.

A versmondó versenyre óvodások és általános iskolások jelentkezésére volt lehetőség egy-egy szabadon választott Weörös Sándor verssel.

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete által idén novemberben is is megszervezésre került a Gyermek és baba expo. A megmozdulás célja a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése, valamint, hogy a családokat hozzásegítsék, ahhoz, hogy feleslegessé vált baba - , illetve gyermekholmijaikat egymás között  elcseréljék vagy jelképes összegért eladják, esetleg elajándékozzák.

Az egyesület a helyszínen idén is fogadott adományokat ruha, játékok, mesekönyvek és más otthon feleslegessé vált dolgok formájában. Egésznapos gyermekprogramokkal várták az odalátogatókat. A légvár és trambulin ingyenes használatát a VANCSESZ biztosította. A kreatív sarkokban óvónénik és fiatal önkéntesek várták a gyerekeket. Kislányoknak volt körömfestés, délelőtt ingyenes hajvágás, délután frizurakészítés, lufihajtogatás, csillámtetoválás, vetélkedés. A legkissebbeket és szüleiket is tartalmas babaprogram várta. Góbor Szénási Anna a hordozó kendő előnyeiről mesélt az érdeklődőknek. Másodszor került megszervezésre a Babamászó verseny. A rendezvény főtámogatója Pepi bohóc és társai Szegedről érkeztek. Vendégeink voltak a magyarországi Jánoshida általános iskola tanulói is, akik saját fellépéseikkel tették gazdagabbá az egésznapos programunkat.

Együttműködési megállapodást irt alá egyesületünk a magyarországi, jánoshidai Jászsági Általános Iskola Petőfi Sándor Általános Iskola Tagintézményével. Az együttmúködési megállapodás célja, hogy Jánoshida és Hajdújárás tehetséggondozás területén tehetséggondozó programot valósítson meg a hazi és határon túli tehetséges tanulók fejlődésének segítése érdekében. Egyesületünk programban betöltött szerepe: bemutatkozási és fellépési lehetőséget biztosítottunk a programban résztvevő magyarországi tanulók számára, erről beszámoltunk a közösségi oldalunkon. Az egésznapos fenti rendezvényünkün a vendégek is kipróbálhatták a pályázati pénzből vásárolt fejlesztőjátékokat és ingyenesen használhatták, mindazt, amit a tagságunk és szúk közösségünk számára is nyújtott aznapi programunk.

Weörös Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából egyesületünk  a Smile Szabadkai Nagycsaládos Egyesület, valamint az Észak–bácskai Pedagógusok Egyesületével közösen októberben versmondó versenyt és rajzpályázatot hirdetett. Ennek ünnepélyes eredményhirdetése és a díjak átadása november 23-án volt a szabadkai Népkörben.

A felnőtt kézműves foglalkozás keretében decemberben adventi kopogtató koszorút készítettek anyukák és nagymamák. A Kolibri a jövőben több hasonló, akár rendszerességgel megszervezésre kerülő foglalkozások beindítását tervezi a téli hónapokra minden korosztály számára.

December 5- én ünnepelte a Kolibri baba mama klub egy éves születésnapját. A klub a Poverello Alapítványnak köszönhetően a hajdújárási Lurkóházban kapott helyet.  Nagy öröm számunkra, hogy viszonylag kevés lelket számláló településen ekkora igény van működésére. A babák és mamák hetente egyszer találkoznak tapasztalatcsere és barátkozás céljából. A klubot Komenda Renáta védőnő koordinálja. Az odalátogató anyukák számíthatnak a védőnő szaktudására, tanácsadására. Havi rendszerességgel a klubba vendég szakembert is hívnak, akikkel különfle egészségügyi témák kerülnek megvitatásra.

December utolsó napjaiban a MRM jóvoltából 10 család kapott élelmiszer és ruha csomagot.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 3S tagozatának tanulói és Nyúl Zoltán Baptista lelkész közbenjárásának köszönhetően 120 egyesületbeli kisgyerek kapott a Cipődobozba zárt szeretetből.

Egyesületünk állandó jelleggel fogadja és osztja az adományokat főleg ruhák, bútorok, edények, játékok, könyvek, néha élelmiszer formájában.

Jó kapcsolatot ápolunk valamennyi környékbeli civil szervezettel, minden egyesületünkhöz tartozó település Helyi Közösségeivel, iskoláival, óvodáival, a szabadkai Vöröskereszttel és a Caritas-al.

Négy állandó önkéntese van az egyesületnek: Komenda Renáta védőnő, Tót Natália, Savic Sanela, Kovács Diana személyében.

Elkészült a honlapunk is, ami folyamatos feltöltés és frissítés alatt áll. Köszönjük Kókai Anasztázia egyesületünkre fordított idejét és munkáját.

Egész évben bonyolítottuk a Családgondozási programot, melynek keretében összesen 32 családot látogattunk meg.