Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éves beszámoló 2012

2014.03.23

Egyesületünkhöz 2012-ben hat település nagycsaládjai tartoztak (Hajdújárás, Nosza, Királyhalom, Palics, Ludas és Kelebia ). Az utóbbi településről azért csatlakoztak, mert Szabadkán nem működött egyesület. Összesen 65 család volt a tagja közösségünknek több mint 200 gyerekkel. Minden településen van legalább egy koordinátor. Rendezvényeinket továbbra is mindig más más helyszínre tervezzük. Minden rendezvényünk célja a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. Ez mellett célul tűztük ki még az önkéntes munka népszerűsítését is.

Januárban kerültek kidolgozásra az aktuális év munkaprogramjai.

Februárban tartottuk az éves közgyűlésünket. Megtisztelve éreztük magunkat, hogy jelenlétükkel megtiszteltek bennünket a hajdújárási és királyhalmi Helyi Közösség vezetői is. Fontosnak tartjuk, hogy tudják milyen tevékenységet folytat egyesületünk.

Márciusban csatlakoztunk a Glasaj za bebe akcióhoz, amit a Fond B92 kezdeményezett. Mi is aláírást gyűjtöttünk annak érdekében, hogy a babaholmikra és pelenkákra ne legyen forgalmi adó illetve meghatározott haszonkulcs vonatkozzon ezekre a cikkekre vásárláskor.

Áprilisban kapcsolatfelvételt kezdeményeztünk a Szabadkai Vöröskereszttel. Ennek eredményeképpen a hozzánk tartozó településeken pelenkát osztottunk, nem csak nagycsaládosoknak (kivéve Palicsot, ott a HK végezte az osztást). Ebben a hónapban kezdeményeztük a napközis csoportok beindítását a hozzánk tartozó települések óvodáiban. Az engedélyt meg is kaptuk. A kevés jelentkező miatt, azonban nem valósult meg a kezdeményezés.

Májusban az Anyák napi műsorunkat Királyhalmon tartottuk. Idén is elmondható a tavalyi tapasztalat, mely szerint érdekessége ennek az ünnepségnek az, minden település néhány gyermeke fellépett, ami természetesen magával vonta azt, hogy a nézőközönség is több felől érkezett. Pék János a  helyi közösség vezetője is köszöntötte az egybegyűlteket. Megközelítőleg 100 embert mozgósítottunk műsorunkkal. Az ünnep után pogácsával és üdítővel kínáltuk a vendégeket és fellépőket. Kitűnő lehetőség volt a családok ismerkedésére és találkozására.

Szintén májusban volt megtekinthető az a fotó kiállítás, amelyen azok a fotó voltak kiállítva, amelyek a Kedvenceink fotópályázatra érkeztek. A kiállításnak a Palicsi Állatkert adott helyt. A fotópályázatok bonyolítója a 2012. évben Varga Zsuzsanna. A nyerteseket a szabadkai Photo Focus jutalmazta.

Ennek a hónapnak a teendői között szerepel a szabadkai egészségházak igazgatónőjének megkeresése a palicsi gyermekorvosi rendelő várótermének felújítása kapcsán. Az egyesülethez tartozó településekről valamennyien ide hozzuk a gyerekeket. A váró 7 éve nem volt meszelve. Az igazgatónőtől megkaptuk a jóváhagyást. Támogatók hozzávalót biztosítottak, dr. Mila Dujmic igazgatónő szobafestőket biztosított, a zentai Tehetséggondozó Gimnázium tanulói pedig mesefigurákat festettek a frissen meszelt falakra. Önkéntesek a padokat és pelenkázókat színesre festették.

 Júniusban a környezetvédelmi világnap alkalmából szervezte egyesületünk a II. Bringatúra elnevezésű programját. A gyülekező a hajdújárási helyi közösség udvarában volt, majd a Palicsi – tó negyedik szektora felé vettük az irányt. Az első pihenő a valamikori Amfora disco előtt volt, ahol a szervezők vízzel várták a túrázókat, majd a tavat érintve haladtak az negyedik szektort leválasztó gát irányába. A bringások végállomásként a Furioso Lovascentrumba  kerekeltek. Itt egy nagy családi ebéd keretében bográcsban főtt babot fogyasztottak. A házigazdáknak köszönhetően mindenki otthon érezte magát. A gyerekeknek volt ló és szamár simogatás, ostor csattogtatás, a nagyok barátkoztak beszélgettek. Krizsán Vilmos és Velez Teodóra a VANCSESZ elnöke illetve titkára is megtisztelte rendezvényünket. Krizsán Vilmos felhivta a figyelmet a közösségformáló rendezvények fontosságára és hogy egyre több kedvezményre jogosít a tagsági kártya.

Júliusban és augusztusban kevésbé látható dolgot tettünk. Ez az idő arra volt jó, hogy a későbbi rendezvényeink sikeresek legyenek. Szerveztünk. Ezenkívül felvettük a kapcsolatot a szabadkai Köztisztasági vállalattal. Ennek eredménye két drót konténer elhelyezése Hajdújáráson. Az egyikbe a papír, a másikba a műanyag hulladékot lehet gyűjteni. A cél a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. Ennek a hónapnak a termése a Nagycsaládos turkáló beindítása is. Kovács Diana 3 gyermekes anyuka vállalta ennek üzemeltetését és ő adott helyt a turkálónak Királyhalmán. A ruhatartalékok kifogyhatatlanok, ezért jött a turkáló ötlete. Hozni is lehet és vinni is, sőt azok is betérhetnek, akik nem rendelkeznek tagsági könyvecskével. Ők 50 dináros darabonkénti áron vihetik azt, amit kiválasztottak, ezzel támogatva az egyesületet.

Augusztusban két gyermek vett részt a VANCSESZ által szervezett Ifjúsági táborban, mindössze 1500 dináros személyenkénti áron.

Szeptemberben a Gyermekek világnapja alkalmából a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete a szabadkai Kolevka Gyermekotthonban és a Szabadkai kórház gyermekosztályán tett látogatást, majd ezt követően az ovisoknak szereztünk meglepetést. A megmozdulás fő támogatója Pepi Bohóc Szegedről érkezett társaival. Az egyesület egy kis jókedvet, mosolyt és vidámságot vitt a kis betegek és otthonban lakók életébe. Azok a gyerekek sem maradtak ki a jóból, akik útközben találkoztak Pepi Bohóccal ... Szabadka főterén ők is ajándékot kaptak. Körülbelül 120 kis plüss játék került szétosztásra.

Szeptembertől a szabadkai Caritas is partnerünk a segítségnyújtásban. Ric Gábor koordinátor állt rendelkezésünkre az év folyamán többször. Főleg bútort kaptunk és továbbítottunk.

Az iskolakezdés is öröm volt a most elsőbe indulóknak és szüleiknek. Az adai Vöröskereszt jóvoltából minden kis elsős iskolatáskát kapott.

Ebben a hónapban két fiatal vett részt a "Munkamágia" Összefogás a munkáért elnevezésű programban Békésen, melynek küldetése: Javítani a fiatalok elhelyezkedési esélyeit. A program az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programja keretében valósult meg. A program egy főre eső költsége 363 euro lett volna, ám  támogatással mindössze az útiköltség egy részét kellett megtéríteni (Szegedig meg vissza).

Októberben társszervezői voltunk annak a Népmesemondó versenynek, amit a szabadkai Smile Nagycsaládosok egyesülete elgondolása alapján valósult meg.

Októben 20. – án kirándulást szerveztünk Dunaszentgyörgyre. Ez a látogatás eredménye egy korábbi facebookos ismeretségnek. Itt sikerült ugyanis a két egyesület elnökének ismeretséget kötni. Az  egyesület részt vett a Kistérségi nagycsaládos találkozón. Külön öröm volt számunkra, hogy az odautazó nagycsaládok családbarát áron utazhattak a hajdújárási, illetve királyhalmi Helyi Közösség jóvoltából. Az út egy személyre mindössze 350 dinárba került. Az összeg az utasbiztosítást is fedezte.

Gyermekzsivajtól volt hangos november 10 - én a hajdújárási  Általános Iskola tornaterme. Itt szervezte II. Gyermek és Baba - Expo elnevezésű rendezvényét a Kolibri nagycsaládosok egyesület. Kiváló lehetőség volt ez a nagycsaládok barátkozására és ismerkedésére. Sok baba és gyermek holmi cserélt gazdát, ugyanis a nagycsaládokban (és a kicsikben is) feleslegessé vált holmik cseréje, eladása és ajándékozása zajlott. Az akcióban részt vettek a helybeli és környékbeli iskolások is. Korcsolyát, plüssöket, bizsukat cseréltek vagy adtak el. Szenzációs sikere volt a légvárnak és trambulinnak, valamint az idén először felállított kis műanyag háznak. Ezt a gyerekek egész nap ingyen használhatták a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége jóvoltából. Idén is sokan éltek a gyors és ingyenes hajvágás lehetőségével. Ezt a királyhalmi Hair Zone biztosította. Többen igényeltek fülbelövést, amit a horgosi ékszerüzlet tulajdonosnője végzett féláron. A babák és mamák is jól érezték magukat. Az ő kényelmüket szolgálta a baba és szoptató sarok szőnyeggel, pelenkázó asztallal, babzsákokkal és játékokkal. Az óvónők felügyeletével és szaktudásával baglyok készültek tobozból, volt kavicsfestés, könyvjelző készítés és vitorlás készítés dióhéjból. Sok fellépője volt az idei rendezvénynek. Többek között bemutató előadást tartott a szabadkai Zumba is. Oktató jellegű előadás keretében a szabadkai Vöröskereszt elsősegély bemutatót tartott, valamint Góbor Szénási Anna a babahordozásról tartott előadást. Itt voltak megtekinthetők azok a fotók, amelyek az Aki a virágot szereti fotópályázatra érkeztek. A nyerteseket a Westbook jutalmazta.

Meghirdettük a képeslapkészítő akciónkat, mely a mi ötletünk alapján a kanizsai Kuckó és szabadkai Smile NCSE vel közösen valósult meg. Gyerekek készítettek összesen 319 képeslapot olyan idős néniknek és bácsiknak, akik magányosak, betegek. A Caritas volt partnerünk a képeslapok kézbesítésében.

A Földünkért világnap apropóján négy óvodában fásítottunk Bízunk abban, hogy az 50 facsemete elültetésével hozzájárultunk a Föld élőlényei iránti tisztelet népszerűsítéséhez.

Kismamák kérésére beindult a Kolibri baba-mama klub. Több mint 30 anyuka látogatja a klubot, hetente két alkalommal. A klub elsődleges célja, hogy találkozási és szabadidős lehetőséget nyújtson a környéken élő kisbabát nevelő szülők részére kötetlen, de szervezett formában. Az esetleges kérdések megválaszolásában a klubvezető szakember állandó segítséget és támogatást biztosít az érdeklődőknek. A koordinátor Komenda Renáta védőnő céljai között szerepel még a babák és mamák egészségének védelme is, illetve, hogy a klub lehetőséget nyújtson az anyukák közti tapasztalat cserére. Az első megbeszélés alapján a baba mama klub keddenként 17 és 19 óra között a kisbabás (0-2éves korig) anyukákat várja, míg a kisgyerekesek (2-4 éves korig) találkozója csütörtökönként ugyan ebben az időben van. A klub működését a Poverello Alapítvány tette lehetővé a hajdújárási Lurkóháy épületében. Köszönjük!

Decemberben szerveztük tagjaink csemetéinek a karácsonyi csomagot a Baptista Szeretetszolgálat Cipődoboz akciójának keretében. Nyúl Zoltán a szervezet vezető lelkipásztora és a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnázium negyedikes tanulói voltak ebben segítségünkre. Ezenkívül minden tagságot fizető tagunk az  1 kg figyelmesség akciónk megszervezésével minimum 8 kg figyelmességet kapott liszt, cukor, olaj, rizs, só formájában. Összesen egy tonna és 5 kg figyelmességet fordítottak az adományozók az egyesületünkre. Itt kerültek szétosztásra azok a lábbelik is, amelyeket a Müncheni Vöröskereszt adományként juttatott egyesületünkhöz.

 Az év folyamán több családnál tettünk látogatást a Családgondozási program keretében. Ez a tevékenységünk nem volt kellőképpen aktív ebben az évben. A következő évben törekedni fogunk több időt fordítani ennek a programnak a megvalósulására.

 Céljaink között szerepelt az önkéntes munka népszerűsítése is. Lehet mondani ez is sikerült. Több személy (közöttük több 14 – 15 éves gyerek is) jelezte részvételi szándékát az önkéntes munkában.Ez jó, hiszen annyival kevesebb időt töltenek számítógép előtt.

 Egyesületünk hely kapott egy egy kis írás formájában a Hét Nap szabadkai oldalán, szinte heti rendszerességgel írhatunk, ha nyomtatott formában nem is, de a lap honlapján rendszeresen lehet rólunk olvasni. A Magyar Szó is rendelkezésünkre bocsájtott egy kis helyet. Ott minden pénteki számban találnak rólunk híreket. A facebookos oldalunkat is megszokták tagjaink. Összesen 229 kedvelője van az oldalunknak. A Pannon RTV rendszeres médiatámogatója tevékenységeinknek.

Pályáztunk, és nyertünk is (6 pályázatot írtunk, abból 1 nyert). Ennek köszönhetően tartozásmentes évet zártunk.

Amit nem sikerült megvalósítani:

-         több számunkra is fontos eseményen nem jelentünk meg (ez főleg önkéntesek vagy jármű hiányában hiúsult meg)

-         nőgyógyászati ellenőrző vizsgálatok helyben történt megszervezése.

Hiányosság 2012.- ben: tárolási gondjaink vannak (jól jönne egy használaton kívüli raktár, garázs stb.)

 Biztosított kedvezmények a tagsági könyv felmutatásával 2012 – ben:

-     10% kedvezmény a hajdújárási és palicsi Noge hentesüzletben\

-     10% kedvezmény a hajdújárási Jazz pizzériában a családi pizzára

-     50% kedvezmény a horgosi Quick d.o.o – ban a gépjárművek műszaki vizsgájára

-     5% kedvezmény a szabadkai Zora vegytisztítóba

-     30% illetve 50% kedvezmény a szabadkai Tele shopban